Een fractuur is een breuk van een botdeel. Fracturen van het schoudergewricht komen vrij veel voor; het betreft 4 tot 5% van alle fracturen. Na een breuk in de schouder heel belangrijk is om fysiotherapie te volgen. Dit om een zo optimaal mogelijke beweeglijkheid van de schouder terug te krijgen en om het risico op het ontstaan van een frozen shoulder te verkleinen.

Verschillende breuken

De ernst van de fractuur varieert van een klein scheurtje (fissuur) tot aan een open fractuur of verbrijzeling.
Bij een open fractuur doorboort het bot de huid. Daardoor kunnen complicaties optreden:

  • zenuw- of vaatletsel kan ontstaan
  • spieren of pezen kunnen beschadigd raken
  • kans op bacteriële infecties

Bijzondere vormen

Impressiefractuur

Deze botbreuk ontstaat wanneer de kop uit  de kom (schouderblad) schiet. Dit noemt men ook wel een Hill Sachs Laesie.

Avulsiefractuur

Bij een val is het mogelijk dat er zoveel trekkracht op een pees komt dat het stukje bot waaraan de pees vasthecht loslaat.

Oorzaken

Een bot breekt wanneer de op het bot inwerkende krachten te groot zijn. Een bot is gevoeliger voor plotseling inwerkende krachten dan wanneer een kracht langzaam opgevangen moet worden. Dit komt doordat het bot elastische eigenschappen bezit en daardoor iets met de beweging mee kan gaan.

Ongeval (traumatisch)

Bij een ongeval is de kracht die op het bot inwerkt erg sterk en plotseling. Het bot breekt doordat het geen kans heeft om zachtjes mee te buigen. Bijvoorbeeld bij een aanrijding of een val van de fiets.

Pathologisch

In dit geval is een onderliggende ziekte (=pathologie) verantwoordelijk voor de breuk. Een tumor in- of rond de schouder veroorzaakt een zwakke plek in het bot Mensen met osteoporose (=botontkalking) hebben zwakkere botten en hebben daarom een vergrote kans op een fractuur. Ook bestaan er andere (aangeboren) afwijkingen waardoor de kwaliteit van het bot minder is. In pathologische gevallen hoeft de kracht die nodig is om het bot te breken dus niet heel erg groot te zijn.

Klachten en verschijnselen

Een fractuur gaat meestal gepaard met de volgende kenmerken:

  • Pijn bij bewegen van de arm
  • Zwelling ter plaatse van de breuk
  • Mogelijk zijn ook blauwe plekken door beschadiging van kleine bloedvaten.

Beloop

Het herstel na een fractuur van de schouder is afhankelijk van de ernst van de breuk. In sommige gevallen is de genezing vertraagd, verkeerd, of niet aanwezig. Maar in normale gevallen herstelt een fractuur grotendeels binnen +/- 8 weken. Dit herstel verloopt in 4 fases.

Fase I
Duur: 1 tot 5 dagen Kenmerken: Ontstekingsreacties (bv. zwelling) en bloeduitstortingen (hematoom)

Fase II 

Duur: 3 weken Kenmerken: Vorming van korrelig ongestructureerd herstelweefsel (weke callus) tussen de twee botdelen en rondom de breuk.
www.schoudernetwerk.nl
Dit weefsel is zacht en laat nog beweging toe. Daarnaast is het nog niet zichtbaar op de röntgenfoto. (= X-foto)

Fase III
Duur: 2 tot 4 maanden Kenmerken: Het ongestructureerde weke callus krijgt meer stevigheid doordat er meer mineralen in worden opgeslagen. Dit wordt ‘ossale callusformatie’ genoemd. Het weefsel is zichtbaar op een röntgenfoto. Wanneer de callus zo stevig is dat er geen beweging meer mogelijk is tussen de fractuurdelen, is de fractuur klinisch geconsolideerd (vastgegroeid). Op de plaats van de fractuur is het bot dikker.

Fase IV
Duur: Maanden tot jaren Kenmerken: Het opnieuw in vorm brengen van het bot (remodellering). Overtollig callusweefsel wordt afgebroken en onder invloed van drukkrachten op het bot, neemt de sterkte van tussenliggend callus toe. Het bot is uiteindelijk minstens net zo sterk als de oorspronkelijke situatie.

REGISTRATIES EN CERTIFICATEN


Wij zijn aangesloten bij het Rijnland Schoudernetwerk, we zijn geregistreerd lid van 'De Fysiotherapeut', wij zijn aangemerkt als A-Praktijk door 'Zorg en Zekerheid' en wij zijn lid van het Rijnland Heup-Knie Netwerk.

De praktijk is aangesloten bij de klachtenregeling van de KNGF.
Info klachtenregeling

AFSPRAAK MAKEN
Belt u voor een afspraak met 0172-477073. U kunt ons bereiken op ieder heel en half uur, of u spreekt het antwoordapparaat in. Wij bellen u dan terug.
OPENINGSTIJDEN
Maandag:  8:30 – 21:00
Dinsdag:  11:30 – 21:00
Woensdag:  gesloten
Donderdag:  10:00 – 21:00
Vrijdag:  8:30 – 17:00
Zaterdag:  8:00 – 12:00

Telefonisch: ma - za van 8:30 – 21:00
CONTACTGEGEVENS

Polderpeil 370
2408 SG Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172 - 477 073
Email: info@fysioavondpraktijk.nl
KvK: 27359312

ONTVANG DE TIPS IN UW INBOX

Wilt u op de hoogte blijven van oefeningen en onze laatste tips? Meldt u hier aan:

Copyright 2023 FysioAvondpraktijk H.J. Bons, Alle rechten voorbehouden