Rotator cuff aandoeningen / letsel

Instabiliteit van het schoudergewricht houdt in dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren Van alle gewrichten in het lichaam is het schoudergewricht het gevoeligst voor instabiliteit, omdat de schouder erg veel beweeglijkheid toelaat. Soms schiet zelfs de kop uit de kom (luxatie).

Symptomen

Bij instabiliteit van het schoudergewricht kunnen verschillende klachten ontstaan. Ook afhankelijk van de wijze van ontstaan. Typisch bij passieve instabiliteit zijn de heftige pijnscheuten. De stekende pijn bevindt zich meestal aan de voorzijde van de schouder en meestal op het moment van bovenhands krachtzetten. Vooral indien de hand ver achter het hoofd gebracht wordt. (Zie figuur 2.4) Daarna resteert vaak een zeurende pijn. Indien de spieren (actieve systeem) niet in staat zijn de kop goed in de kom te houden en de kop omhoog schuift, kan een impingement ontstaan. In geval van een actieve instabiliteit ontstaan de pijnscheuten soms ook in de ruststand van de schouder.
Bij lang bestaande klachten zijn bovenhandse werkzaamheden en sporten maar beperkt mogelijk. Soms is de nachtrust ook gestoord.

Behandelingen

Bij een instabiliteit in één richting die bij een sportende patiënt is ontstaan na een ongeval is vaak sprake van een labrumletsel. Een dergelijk letsel geneest vaak niet vanzelf. Als het labrum niet goed functioneert en de patiënt kan ook bij een goed functionerende rotator cuff de kop niet in de kom houden, is het mogelijk een orthopeed te raadplegen. Met een operatie kan de labrum weer op de rand van de kom worden vastgezet. Indien daarna op een juiste wijze wordt getraind, kan goed herstel optreden.

Bij een instabiliteit die langzaam aan is ontstaan (zonder duidelijk letsel) bij een jonge patiënt die ook hypermobiliteit in andere gewrichten toont (vaak zelfs ook in de andere schouder) is sprake van een instabiliteit in meerdere richtingen. Dat betreft een lastig probleem. Veel en goed oefenen dient de instabiliteit tot het minimum te beperken. Vaak wordt ook in aanliggende gewrichten (nek, lage rug, bekken) getraind om de stabiliteit te verbeteren. Bij ouder worden neemt de hypermobiliteit gelukkig vaak af en dat leidt tot vermindering van klachten. Operaties hebben vaak weinig effect.

REGISTRATIES EN CERTIFICATEN


Wij zijn aangesloten bij het Rijnland Schoudernetwerk, we zijn geregistreerd lid van 'De Fysiotherapeut', wij zijn aangemerkt als A-Praktijk door 'Zorg en Zekerheid' en wij zijn lid van het Rijnland Heup-Knie Netwerk.

De praktijk is aangesloten bij de klachtenregeling van de KNGF.
Info klachtenregeling

AFSPRAAK MAKEN
Belt u voor een afspraak met 0172-477073. U kunt ons bereiken op ieder heel en half uur, of u spreekt het antwoordapparaat in. Wij bellen u dan terug.
OPENINGSTIJDEN
Maandag:  8:30 – 21:00
Dinsdag:  11:30 – 21:00
Woensdag:  gesloten
Donderdag:  10:00 – 21:00
Vrijdag:  8:30 – 17:00
Zaterdag:  8:00 – 12:00

Telefonisch: ma - za van 8:30 – 21:00
CONTACTGEGEVENS

Polderpeil 370
2408 SG Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172 - 477 073
Email: info@fysioavondpraktijk.nl
KvK: 27359312

ONTVANG DE TIPS IN UW INBOX

Wilt u op de hoogte blijven van oefeningen en onze laatste tips? Meldt u hier aan:

Copyright 2023 FysioAvondpraktijk H.J. Bons, Alle rechten voorbehouden